Герої серед своїх: Єднання досвіду у Польщі

Новини

В рамках проєкту #ГЕРОЇ_СЕРЕД_СВОЇХ пройшов тиждень стажування представників органів самоврядування та Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Польщі. Представницею Шалигинської селищної ради Сумської області в цьому проекті –Наталія ІЛЕЙКО .

Програма стажування включала:
– Відвідування обласного управління державної пожежної служби Люблінського воєводства з керівником служби Зеноном Пісевичем , а також з заступником начальника міської пожежної охорони Любліна Мацейєм Блащиком.
–  Зустріч із головою Асоціації добровільних пожежних команд Вольдемаром Павлаком, який нині є сенатором сейму.
–  Візит до мера гміни Недзвіца Дужа, ознайомлення з діяльністю Добровільної пожежної дружини та іншими аспектами її роботи, такими як громадська, соціальна, освітня, патріотична, релігійна діяльність.
–  Зустріч з мером муніципалітету Конопніца щодо місцевої системи протипожежної безпеки.
–  Відвідування добровільної пожежної команди у Весолі (Варшавське воєводство).
–  Візит до Головного управління Державної пожежної служби у Варшаві (це аналог ДСНС). Зустріч із заступником голови служби що дало можливість розширити нашу спільну робочу групу до міжнародних масштабів.

Протягом стажування українська делегація виявила наступні ключові аспекти польського досвіду, які допоможуть розробити систему підтримки добровольчих пожежних бригад із боку уряду:
– Стандартизація необхідного мінімального оснащення ДПК.
– Стандартизація підготовки рятувальників добровольців.
– Вирівнювання соціальних гарантій для рятувальників у державній і добровольчій мережах.
– Визначення грошової компенсації за години виїзду чи навчання.
– Підготовка рятувальників добровольців на трьох рівнях:
– Базовий вишкіл.
– Спеціалізований вишкіл.
– Вишкіл для менеджменту Центру з надзвичайних ситуацій.

Але важливим є не тільки польський досвід утворення та розвитку добровольчих пожежних об’єднань. У зв’язку з воєнними діями в Україні, наші рятувальники та пожежники зокрема мають унікальну експертизу у захисті населення. Цей досвід надзвичайно цінний і може бути використаний для підвищення ефективності заходів цивільного захисту у всьому світі. Тому наша делегація запросила представників Головного управління Державної пожежної служби у Польщі до об’єднання у спільну робочу групу з метою передачі цих важливих знань.

Закінчивши цей насичений тиждень стажування у Польщі, українська делегація глибше зрозуміла важливість співпраці та обміну досвідом у сфері цивільного захисту. Ми вдячні нашим польським колегам за щиру гостинність та цінні уроки, які ми зможемо застосувати вдома.
Безпосередньо на території Шалигинської селищної територіальної громади заплановано створення Добровільної пожежної команди. Це питання стало дуже актуально на нашій пригранічній території.
Механізм створення та реалізація цієї мети вже в дії.
Впевнені, що ці нові знання і стосунки зміцнять нашу спільну місію у забезпеченні безпеки та захисту наших громад !

Проект  #ГЕРОЇ_СЕРЕД_СВОЇХ  реалізується Всеукраїнською асоціацією ОТГ у співпраці з ДСНС України за підтримки ІСАР Єднання