Роковини трагедії в Оленівці

Новини

З 24 лютого 2014 року на базі Волноваської виправної колонії в селищі Молодіжному Оленівської селищної ради Кальміуського району Донецької області збройними силами РФ було створено фільтраційну тюрму. За даними росіян на кінець липня там перебувало 193 військовополонених – захисників «Азовсталі» в Маріуполі.
Від вибуху, який стався на її території у ніч на 29 липня 2022 року, близько 02.00, загинуло щонайменше 53 полонених і понад 130 поранено. Був зруйнований один з байраків. Імовірно, що це був терористичний акт, здійснений російськими окупантами.
Попередньо справу кваліфікують за ч. 2 статті 438 ККУ – порушення законів та звичаїв війни.
Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити і дискредитувати українські сили. Зокрема, щоб перешкодити постачанню ефективної зброї в Україну. За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху
в будівлі могла бути термобарична зброя. Водночас у Міноборони Росії  заявили, що по тюрмі ракетами НІMARS нібито вдарили українські військові. 22 серпня 2022 року була створена місія ООН для розслідування даного інциденту. Проте уже 5 січня 2023 року вона була розпущена через брак необхідних мов для роботи.
На початку 2023 була створена громадська організація «Спільнота Оленівки», що об’єднала родини постраждалих від теракту.
Організація ставить за мету донести до спільноти інформацію про трагедію в Оленівці, працює над створенням нової місії ООН для розслідування, проводить пошук «третьої» країни для репатріації тих, хто вижив.

28 та 29 липня 2024 року в Україні будуть проведені відповідні заходи до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цінність України.