Муніципальний центр відновлення запрацював в Сумській області

Новини

3 вересня 2024 року Асоціація міст України представила в Сумській області Муніципальний центр відновлення.
Ключовою метою Муніципального центру відновлення є допомога муніципалітетам стати сильнішими та успішними, щоб люди поверталися додому та спільно створювали кращі умови для життя та розвитку своїх громад.
Установа працюватиме на всій території України з акцентом на 10 наступних областях: Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернігівська.

Оксана Гайдук, заступник начальника управління Департаменту міжнародного співробітництва та економічного розвитку Сумської обласної державної адміністрації, привітала учасників заходу, та відзначила важливість початку роботу на Сумщині

Юрій Зарко, Білопільський міський голова, в.о. Голови Сумського регіонального відділення Асоціації міст України, розповів присутнім про ті виклики з якими сьогодні стикаються громади Сумської області. Особливу увагу Юрій Зарко приділив необхідності відбудови та розвитку територіальних громад, навіть в умовах повномасштабної агресії з боку рф.

Оксана Бондарець, директорка Проєкту «Забезпечення функціонування Муніципального центру відновлення Асоціації міст України» зазначила, що Муніципальний центр відновлення створений Асоціацією міст України за підтримки Проєкту USAID
«Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування («ГОВЕРЛА») для системної допомоги муніципалітетам у пошуку відповідей на питання, з якими вони стикаються під час відновлення та відбудови.

Інга Маковецька, директорка Муніципального центру відновлення, презентувала Центр та поінформувала учасників заходу про ключові напрямки діяльності центру, серед яких зокрема:
– надання муніципалітетам консультацій з питань планування та реалізації проєктів
відновлення;
– допомога в підготовці власних рішень сільським, селищним та міським радам;
– експертна участь у напрацюванні конкретних проєктів з відновлення;
– допомога у підготовці заявок на отримання грантової допомоги та у взаємодії з
донорами і міжнародними організаціями;
– навчання фахівців з питань, суміжних з питаннями відновлення.

Людмила Ричкаль, виконавча директорка Сумського регіонального відділення Асоціації міст України, підсумовуючи захід зазначила: «Сьогоднішній захід є важливим кроком на шляху до відбудови та розвитку наших громад. Ми вдячні всім партнерам, які підтримали цей проєкт, зокрема Програмі USAID «ГОВЕРЛА». Я впевнена, що спільними зусиллями ми зможемо досягти значних результатів», – розповіла вона.

Довідково. Захід проведено Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» в рамках проєкту «Забезпечення функціонування Муніципального центру відновлення Асоціації міст України», та став можливим завдяки
Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.